ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ГЮРАЙ СЮЛЕЙМАН ВРЪЧИ КУПАТА НА НАЙ-ДОБРИЯ ВИПУСКНИК СРЕД МАТЕМАТИЦИТЕ

Заместник областният управител Гюрай Сюлейман връчи Купата на най-добрия випускник на 22-ия Областен математически турнир „Перперикон“, който се състоя днес в Кърджали. Тази година отличието бе присъдено на 12-класника Стефан Краев от ЕГ „Христо Ботев“. Грамота и подарък от областния управител за високи постижения в обучението по математика получи преподавателката Мария Митрева, председател на регионалната колегия на математиците и един от инициаторите на турнира.

Състезанието се организира от Съюза на математиците в България, ПУ „Паисий Хилендарски“ и РУО и по традиция се провежда под патронажа на областния управител. Над 900 ученици от 3 до 12 клас от областите Кърджали, Хасково, Смолян, София и др. взеха участие в надпреварата. Най-добре представилите се получиха право да кандидатстват без приемен изпит в избрано от тях висше учебно заведение, сред които ПУ,  Икономическия университет във Варна, ТУ-Габрово, Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Висшето училище по застраховане и финанси в София.            

Гюрай Сюлейман поздрави всички участници в турнира и връчи на организаторите поздравителен адрес от областния управител Никола Чанев, в който се казва, че благодарение на „Перперикон“ българските университети отвориха врати за най-талантливите подрастващи математици, а поколения ученици завинаги се врекоха на точните науки, научиха се да експериментират, да се конкурират, да упражняват своята креативност, да преодоляват наглед непреодолими препятствия и да бъдат на висотата на новото време и технологии.   

Нека магията на математическата наука да увлича все повече деца, да ги зарежда с амбиция, вдъхновение и усет към хармонията. Защото всеки властелин на света е започнал с математика“, написа Никола Чанев.