ПРОВЕЖДАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ

За осма поредна година БГ БЪДИ АКТИВЕН координира инициативата „Европейски ден на спорта в училище“. За първа година отчитаме над 700 участващи учебни заведения, като в този най-активен спортен ден за училищата в цяла България, бяха организирани множество различни събития с участието на над 136 000 ученици и над 21 000 учители, родители и гости на събитието. Богатата и разнообразна програма, подготвена от учебните институции, включваше всякакви видове физическа активност, спорт и игри; както и традиционното вече широко отразяване в социалните медии. Над две трети от участващите учебни заведения бяха организирали тематично празника по основната тема бе „Спорт без отпадъци“.

Инициативата бе официално подкрепена от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, областни и общински администрации, много други организации, спортисти и общественици.

В мероприятията за Област Кърджали участваха над 4050 ученици и близо 700 преподаватели от 12 учебни заведения, както следва:

 · ОУ “Пейо Крачолов Яворов” – гр. Кърджали

· СУ „ Отец Паисий“ – Кърджали

· ОУ “Иван Вазов” – с. Костино

· СУ “Петко Рачов Славейков”гр. Кърджали

 · ПГИ “Алеко Константинов” гр. Кърджали

· ОУ “Св. Климент Охридски” гр. Кърджали

 · ОУ “Васил Левски ”- гр.Кърджали

· ПГ по транспорт “Хр.Смирненски” – гр. Крумовград

· СУ “Никола Йонков Вапцаров” – гр. Момчилград

· ПГ “Руска Пеева” – гр. Джебел

· СУ “Йордан Йовков”- гр. Кърджали

· ПГЕЕ “Капитан Петко войвода”- гр. Кърджали

Съгласно критериите на БГ Бъди активен, са изведени 5-те най-активни училища в България, които ще бъдат отличени със специални награди. Сред тях попада и Средно училище “Петко Рачов Славейков” – Кърджали – реализираните от тях 22 активности (флашмоб, турнири, демонстрации по различни спортове, велопоход, почистване на замърсени участъци) обхващат всички 1660 ученици, както и 280 учители в училището, като някои от турнирите са разделени на възрастови групи.

СУ “Йордан Йовков” гр. Кърджали организира 240-минутен спортен празник с участието на поти 100% от учениците и 100 преподаватели. Спортната програма е включваше различни състезания, зумба, състезание по шахмат, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния начин на живот и опазването на околната среда – съобразени с тазгодишното мото Спорт #БезОтпадъци.

ОУ “Св. Климент Охридски” гр. Кърджали отбеляза инициативата с двучасов спортен празник с участието на 100% от учениците и 30 преподаватели под надслов „Спорт без отпадъци“. Учениците са участвали в 10 различни активности като – тренировъчна фитнес програма, щафетни и подвижни игри, насочени към разделно събиране, тенис на маса, дълъг скок, колоездене, скачане на въже, хвърляне на малка топка, вкарване на кошове.

ПГ “Руска Пеева”, гр. Джебел се включи с двучасов спортен празник под надслов “Спорт за здраве”“ с участието на близо 85% от учениците, както и преподаватели и родители. Организирани са 5 различни активности – различни спортни, щафетни игри, предизвикателства и занимания. Учебното заведение е активен участник и в кампанията Now We Movе.

Всички учебни заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище ще получат електронни сертификати за участие, както и он-лайн достъп до ресурси – наръчници, презентации и други, в помощ на организирането на спортни празници в учебните заведения.

Областният управител ще връчи купа най-отличилото се училище от област Кърджали – СУ „П. Р. Славейков“, а за всички останали, взели участие в инициативата „Европейски ден на спорта в училище“ са предвидени грамоти за участие.