Новият областен управител встъпи в длъжност

Новият областен управител Даниел Делчев официално встъпи в длъжност. В присъствието на медиите той пое символично щафетата от Никола Чанев. Делчев оцени високо работата на предшественика си и гарантира приемственост в управлението на държавната администрация. Кърджали може да се похвали с областни управители, които се отличават с висока политическа култура и г-н Чанев е доказателство за това, подчерта Даниел Делчев. Той заяви, че основният му ангажимент на поста е провеждането на честни и демократични избори и че разчита всички държавни структури да  противодействат на купения и корпоративния вот, за да могат хората свободно да упражнят правото си на глас. Изрази надежда, че отпускарският сезон няма да се отрази на избирателната активност. Ще търси диалог с местната власт за организация на изборния процес. Изказа и личното си притеснение от възникване на технически проблеми с машинния вот. Позицията му по отношение на ковид-кризата е, че опасността не е отминала и бдителността на властите не трябва да отслабва. Делчев бе категоричен, че Областният кризисен щаб ще продължи да действа и ще се вслушва в мнението на експертите.

На изпроводяк Никола Чанев благодари на Щаба за работата му през последните 2 години. Изтъкна, че през мандата си е успял да защити държавния интерес и държавната собственост, каквато е основната функция на институцията областен управител. Съблюдавал е стриктно закона и интересите на данъкоплатците, бил е коректив на местната власт, оспорил е всяко незаконосъобразно нейно решение и е осветил порочните практики, формите на злоупотреба със служебно положение и опитите за лично облагодетелстване от властта.

Като представител на регионалната власт е прилагал политиките на правителството за повишаване на доходите, модернизиране на инфраструктурата, по-добро образование и качество на живот. Посочи най-големите инвестиции в Кърджалийско през последните 4 години, запазените работни места, ремонтираните пътища, реновираните училищни сгради, старта на проектите за индустриална зона и нова многофункционална спортна зала, овладяването на пандемията и съпътстващите я здравни и социални мерки. Изрази съжаление, че строителството на спортната зала се е забавило заради документални пречки и че мегапроектът за околовръстния път за пореден път се отлага във времето. 

Никола Чанев благодари на екипа си, подчерта, че оставя на приемника си една добре работеща, компетентна администрация и изрази уверението си, че новият областен управител ще надгради постигнатото.