Областният управител Даниел Делчев проведе консултации за състава на РИК

Съгласно чл.60, ал.1 от Изборния кодекс на 7 август 2022 г. областният управител на Кърджали Даниел Делчев проведе консултации за състав на Районната избирателна комисия във връзка с насрочените за 2 октомври 2022 г. извънредни избори за народни представители.

На срещата присъстваха упълномощени представители на партиите и коалициите, представени в 47-ия парламент.

За изборни райони с до 9 мандата, какъвто е Кърджалийският, общият брой на членовете на РИК е 13, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

Съгласно решение на ЦИК, разпределението в РИК Кърджали е следното:

за коалиция „Продължаваме промяната“ – 4 членове;

            за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове;

            за партия „ДПС” – 2 членове;

            за коалиция „БСП за България” – 1 член;

            за партия „Има такъв народ“ – 1 член;

            за коалиция „Демократична България – обединение“ – 1 член;

            за партия „Възраждане“ – 1 член.

Участниците в срещата направиха своите предложения за членове на РИК-Кърджали, придружени с необходимите документи. Председателското място бе поискано от коалиция „Продължаваме промяната“ (Павел Гатев), а секретарското – ПП „Движение за права и свободи“ (Беркант Барзат). Тъй като за двете места за заместник-председател постъпиха четири предложения – от коалиция ГЕРБ-СДС (Петър Захариев), коалиция „БСП за България“ (Величка Георгиева), политическа партия „Има такъв народ“ (Христина Георгиева) и партия „Възраждане“ (Даниела Петрова), съгласие не беше постигнато и съставът на Районната избирателна комисия не беше приет.

Всички постъпили предложения ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия. ЦИК ще вземе окончателното решение и ще назначи РИК-Кърджали.