ОТКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ НА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ В КЪРДЖАЛИ

Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция бе открит днес в Кърджали. Помещението е държавна собственост, предоставено на Агенцията от Областния управител. Откриването на пресклуб на БТА в Кърджали се случва след почти половин век присъствие на агенцията в града. 

Първият щатен кореспондент на БТА в Кърджали е Петър Бакалов. Завършил е история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1974г. Той е работил и отразявал събитията в региона за агенцията от декември 1976г. до декември 2011г. Бакалов е дългогодишен председател на едно от журналистическите дружества в града. Преди него, като извънщатни кореспонденти, са работили Тодор Ингилизов и Георги Талев. В периода 2003г. – 2017г., отново като извънщатен, за агенцията е снимал фотографът Петко Борисов. Сега кореспондент на БТА в област Кърджали е Валентина Стоева. Офисът, в който се помещава към днешна дата агенцията, също е държавна собственост.

Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Петър Гарена, след което лентата бе официално прерязана от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

На откриването сред официалните гости бяха областният управител на област Кърджали Даниел Делчев, народни представители, председателят на общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кметът Тунджай Шюкрю, представители на местни институции и политически партии и журналисти.