ОТКРИВАНЕ НА НОВИЯ ЦЕХ НА „СЕРТА БЪЛГАРИЯ“ АД

Областният управите на област Кърджали Даниел Делчев  взе участие в церемония по откриване на новия цех на „Серта България“ АД в Кърджали.

Инвестицията на френската компания в Кърджали е за 15 милиона лева. Това е третото поред разширение на завода на „Серта България“АД, като с него се разкриват нови 100 работни места.

На събитието присъстваха кметът на община Кърджали Хасан Азис, посланикът на Франция – Жоел Мейер, министърът на икономиката и иднустрията Никола Стоянов, икономическият съветник към мисията у нас Еманюел Булестро, председателят и изпълнителният директор на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе и Весела Тодорова-Мозеттиг, председателят на Група „Серта“ Сирил Клеман, представителят на акционерите на Група Серта – Грегоар дьо Кастелано, представители на висшия мениджмънт на компанията в България.


Икономическият министър отправи специални поздравления към служителите на компанията. По думите му в основата на успеха на завода стои техният ежедневен труд. 

„Ръстът на брутния вътрешен продукт на България през 2022 г. основно се дължи на увеличението на брутната добавена стойност на българската индустрия с над 17% на годишна база“, съобщи Никола Стоянов. Стойностният обем на сектор „Индустрия“ е над 11 млрд. лева, а голямата част от продукцията е експортно ориентирана.

Министър Стоянов припомни, че още при заемането му на поста, е определил като основен приоритет подобряването на бизнес средата в България и постоянната връзка с чуждите компании у нас. „Серта България“ АД оперира в България от 2003 г., когато придобива българското предприятие „Пневматика“, създадено през 1964 година. Понастоящем в завода в Кърджали се произвеждат цилиндри за селскостопанската и пътностроителната техника.