Очакват доставка на 215 ваксини в Кърджали

Ситуацията в Кърджалийско е спокойна. Намалява броят на пациентите с COVID-19, които са  настанени в болница. 59 души са на лечение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. 11 от тях са в Инфекциозното отделение, 12 в ПФО, 9 във Вътрешно I, 24 във Вътрешно II, трима в ОАИЛ.  За жалост, много от заразените се боят да потърсят лекарска помощ или го правят със закъснение, което затруднява лечението, а понякога води и до смърт, обясни директорът на МБАЛ проф. Тодор Черкезов по време на редовното видеозаседание на Областния кризисен щаб. Все по-често услугите на микробиологичната лаборатория търсят български граждани, на които предстои пътуване в чужбина. 88 на 100 000 души са заболелите за последните 14 дни в Кърджалийско. 205 са болните на домашно лечение.  364 са под карантина.

От 11 януари стартира ваксинацията на 180 медици от областната болница и 35 от общинските. Създадена е необходимата организация за поставянето на ваксините. Досега са ваксинирани 10 души от ЦСМП. Новите 215 дози ще бъдат доставени в РЗИ в понеделник.  След медиците в болниците, ще бъдат ваксинирани джипита, зъболекари и фармацевти.

По линия на МВР са извършени 281 проверки на търговски обекти в периода 30 декември – 6 януари. 31 от тях са в хотели и къщи за гости. Проверени са 209 карантинирани лица, образувани са две досъдебни производства – едно на физическо лице от Джебел и едно на заведение в Кърджали, което си е позволило да работи в новогодишната нощ.  353 лица са санкционирани за неносене на маски, съставени са 99 предупредителни протокола. Актове няма.

От началото на пандемията през месец март 2020 г в област Кърджали COVID-19 е отнел живота на 101 човека.