НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ И КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

На 22 май 2023 г. на тържествена церемония в читалище „Обединение“ областният управител Даниел Делчев отличи изявени ученици, учители и културни дейци по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.                                                    

Грамоти за висок професионализъм и книги, получиха 44 педагози и 7 представители на литературата и изкуството. Отличени бяха и 55 ученици от 1 до 12 клас, постигнали високи резултати през годината и представили достойно област Кърджали в престижни състезания и конкурси. Областният управител връчи и 3 колективни награди – на детска фолклорна вокална група с ръководител Гинка Матева от СУ „Йордан Йовков“ гр. Кърджали, Вокална група „Родопчанче“ с ръководител Камен Арсов от СУ „Владимир Димитров – Майстора“ гр. Кърджали и Радио клуб „Детски свят“ с ръководител Марияна Бекриева от ЦПЛР – Общински детски комплекс Кърджали.

На сцената се изявиха талантливи певци и танцьори от културни и образователни институции – НЧ “Обединение 1913” – Кърджали и Общински център за култура и младежки дейности – Кърджали.

Kетърингът за коктейла бе осигурен от възпитаниците на  ПГ по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” – гр. Кърджали.

 24 май  е  ден на българския  дух, ден благословен,  ден, в който почитаме своите букви, просвета, култура, славянската книжовност  и техните създатели светите братя Кирил и Методий.

На този ден се прекланяме пред тяхното делото и това на техните ученици, споили основите на българската държавност, национална идентичност и култура!

24 май e празникът на буквите и жаждата за знание. Буквите са тези, които ни правят уникални за Европа и света, помним кои сме и знаем кои искаме да бъдем – славни наследници на Светите първоучители. Буквите са тези, с които ще предадем историческата памет, духовната сила и знанието на бъдещите поколения!

Поклон пред Вас, съвременни будители – учители, читалищни работници, творци и самодейци – пазители на националната ни идентичност!