ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ КЪРДЖАЛИ НАГРАДИ УЧАСТВАЛИТЕ УЧЕНИЦИ В КОНКУРСА „ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ, ОБЛАСТ СМОЛЯН И ОБЛАСТ ХАСКОВО“

На 14 юни 2023 г. се състоя финалът на поредица от семинари с ученици от професионални гимназии по туризъм и тържествена церемония по награждаване на ученици от конкурса Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“. Събитието се състоя пред Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“, град Кърджали.

Семинарите и конкурсът бе част от дейностите по Проект “Интелигентни маркетингови стратегии за туризма в трансграничния регион” / “Smart Marketing Strategies for tourism in the Cross- Border Area”, с акроним SMS-CBA, одобрен за финансиране по Програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2014 – 2020”.

Целта на настоящата дейност по проекта е въвличане на младите хора от трансграничния регион в опознаването и популяризирането на туристическия му потенциал.

Днешното събитие започна рано сутринта със състезателна градска игра „Родопско приключение, в което участваха с голям ентусиазъм и нетърпение  учениците от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – град Кърджали. Участниците бяха разделени на три отбора – „Бели“, „Зелени“ и „Червени“, след което им бяха раздадени карти, по които да се ориентират и да намерят скритите съкровища и знаме. Печелившият отбор, открил скритото знаме бе отборът на „Белите“.

Пред Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“, град Кърджали бяха изложени рисунки и фотографии на участниците от конкурса Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“.  След това програмата премина в  в представяне на проведените три обучителни семинара в професионалните гимназии в Кърджали, Хасково и Смолян, организирани от фондация „Надежда“ – Кърджали.

От Областна администрация Кърджали, г-жа Събина Сюлюкчиева – главен секретар и ръководител на проекта “Интелигентни маркетингови стратегии за туризма в трансграничния регион”, разказа за създадените по проекта три аудиогида за природните туристически забележителности в областите Кърджали, Хасково и Смолян, за издадения детски пътеводител „Вълшебствата на област Кърджали“, с автор кърджалийската писателка Маргарита Павлова и илюстриран от деца от Школата по рисуване към ОДК-Кърджали, албум с избрани творби на участниците в конкурс Забележителностите на област Кърджали, област Смолян и област Хасково“.

Областния управител на област Кърджали –  Даниел Делчев, награди победителите в четирите  направления на конкурса – рисунки, фотографии, пътеписи, мултимедийна презентация, както и спечелилия отбор от градската игра. На награждаването бяха поканени учениците от областите Кърджали, Хасково и Смолян с техните ръководители и директори, РУО – Кърджали.