ЧАНЕВ КЪМ МЮМЮН: ЗДРАВИЯТ РАЗУМ ТРЯБВА ДА Е ВОДЕЩ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ПРЕДСТОИ НАДГРАЖДАНЕ ИЛИ СМЯНА НА МОДЕЛА

В качеството си на ръководител на държавната власт в региона областният управител Никола Чанев откри първото тържествено заседание на новоизбрания ОбС в Кърджали, приветствайки новоизбраните общински съветници, кмета на община Кърджали и кметовете на 96-те кметства с началото на новия управленски мандат – 2023 – 2027 година. Ръководи го най-възрастният съветник Сейдали Сейдали. „В залата виждам титуляри в местното самоуправление, хора с опит и рутина, от различни сегменти  на политическия спектър. Виждам и много нови лица, които тепърва ще развиват своя експертен потенциал и ще трупат доверие и самочувствие. От всички тях очаквам да спазват цивилизован тон, свобода на волеизлиянието и уважение към опонента и в работата си да се осланят на три опорни точки: компетентност, прозрачност и устойчивост. Вярвам, че не сляпата конфронтация, а симбиозата на идеи, гледища и зачитане на различията е успешната формула за излизане от безпътицата. Демонстрацията на мускули и силовото налагане на непопулярни решения трябва да излязат през служебния вход на Общинския съвет“, изтъкна Чанев. След 20 години начело на местната власт Хасан Азис предаде щафетата на Ерол Мюмюн, заедно с кметската огърлица, символичния ключ на града и заръката да продължи политиката на толерантност и заедност. Той обеща да работи отговорно, на високи обороти и да оправдае високите очаквания на гражданите.

Клетва положиха и новоизбраните 27 общински съветници от ДПС, шестима от ГЕРБ, по трима от БСП и Възраждане и двама от коалицията ПП/ДБ. Удостоверенията им бяха връчени от председателя на ОИК Юркюш Ахмед.

„Вие сте хората, които трябва да осигурите дългосрочна перспектива за Кърджали, визия за развитието му като модерен областен град. Гражданите са все по-взискателни към работата на общината,  към нивото на гласност и управленските похвати на ръба на закона. Разточителността следва да бъде заменена с контрол. Здравият разум трябва да бъде водещ, независимо дали предстои надграждане или смяна на модела. Поздравявам новоизбрания кмет на общината Ерол Мюмюн, пожелавам му бързо да влезе в обувките на градоначалник, но не и да се чувства прекалено удобно в тях, защото удобството в политиката замъглява трезвия поглед и вреди на демокрацията. Така е още от времето на Аристотел“, заключи областният управител. Три кандидатури за председател на разпоредителния орган постъпиха на сесията. Мнозинството избра Общинският съвет да се ръководи от Мухаррем Мухаррем.